Binnen het Programma ‘Ontregel de Zorg’ is vastgesteld dat een schriftelijke zorgovereenkomst niet altijd noodzakelijk is om een bindende zorgafspraak te maken. Na zorgvuldig overleg heeft het Centraal College Zorg & Welzijn (CCvD-Z&W) van HKZ besloten om deze ontwikkeling te volgen. Dit betekent dat een schriftelijke zorgovereenkomst niet langer verplicht is binnen de HKZ-normen. Met deze aanpassing draagt HKZ bij aan het verminderen van administratieve lasten in de zorg.
Wat verandert er?
Daar waar in de HKZ-normen wordt gesproken over het ‘vastleggen’ of ‘voorzien van een handtekening’ bij een zorgovereenkomst, wordt deze eis losgelaten. Dit geldt onder andere voor:
- HKZ-norm voor Verpleging, Verzorging en Thuiszorg (VV&T) – HKZ 144 (eis 2.4)
- HKZ-norm voor Gehandicaptenzorg – HKZ 118 (eis 2.4)
Deze tekstwijziging wordt formeel doorgevoerd in de volgende herzieningsronde van de HKZ-normen, maar is vanaf heden al van toepassing. Een ondertekende schriftelijke zorgovereenkomst is daarmee niet langer vereist om aan de HKZ-eisen te voldoen. In plaats daarvan volstaat een werkwijze die juridisch is goedgekeurd binnen het Programma ‘Ontregel de Zorg’.
Belangrijke aandachtspunten
Samen beslissen en informed consent blijven cruciaal. Het CCvD-Z&W benadrukt dat goede zorgafspraken en helder overleg met cliënten onverminderd van groot belang zijn, zeker bij kwetsbare doelgroepen. Informed consent en gezamenlijke besluitvorming zijn al goed verankerd in bestaande wetgeving.
Let op: Mogelijk stellen andere stakeholders nog wél een schriftelijke zorgovereenkomst verplicht. Zorgaanbieders dienen zich ervan bewust te zijn dat financiers, toezichthouders of andere instanties nog aanvullende eisen kunnen hanteren.
Voor meer informatie of vragen over de impact op uw organisatie, neem contact met ons op via info@hkz.nl.